Συνεχίζεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 10741/17.04.08

Προς:
- Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας,Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής


Για δεύτερη συνεχή χρονιά πολλά προβλέπεται να είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες της Βορείου Ελλάδος εάν επιλέξουν να μετακινηθούν προς τα νησιά του Αιγαίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα που έχει υπογραμμισθεί και σε προηγούμενες σχετικές κατατεθείσες ερωτήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο με θέμα «Συνεχής υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών γραμμών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» (Αρ. Πρωτ. 7812/10.05.2007) και «Ακτοπλοϊκά απομονωμένη η πόλη της Θεσσαλονίκης» (Αρ. Πρωτ. 5713/15.03.2007).

Σοβαρές προβλέπεται να είναι οι επιπτώσεις του ναυτικού αποκλεισμού του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά τόσο όσον αφορά τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, αλλά και τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της πόλης που εξαρτώνται και επηρεάζονται από την τουριστική κίνηση.
Οι συνέπειες της πρόσκλησης του αρμόδιου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την αποκλειστική κάλυψη των αναγκών των ακτοπλοϊκών γραμμών, επηρεάζουν σε κρίσιμο βαθμό την κίνηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θέτοντάς το ουσιαστικά σε απομόνωση και στασιμότητα.
Σύμφωνα με την πρόσκληση για τη επικείμενη θερινή περίοδο προβλέπονται μόνο τρεις γραμμές, που θα συνδέουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ακόμα και τα εν λόγω δρομολόγια δεν είναι αρκετά για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να λειτουργήσει μία γραμμή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βόρειες Σποράδες, τις Κυκλάδες και το Ηράκλειο με δύο δρομολόγια την εβδομάδα για όλο τον χρόνο. Μία γραμμή που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Βόρειες Σποράδες με την εκτέλεση καθημερινού δρομολογίου για την περίοδο Ιουνίου -Σεπτεμβρίου, και μία γραμμή Θεσσαλονίκη, Χίος, Σάμος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα.
Από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό των γραμμών απουσιάζουν, ωστόσο, τα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης, ενώ στην πρόσκληση δεν διευκρινίζεται η αναφορά στις Βόρειες Σποράδες αν καλύπτει και τα τρία νησιά των Β. Σποράδων ή μόνο την Σκιάθο ή την Σκόπελο. Επιπλέον τα δρομολόγια που έχουν ορισθεί είναι αραιά, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο να μην αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος, αλλά και των τουριστών από τα Βαλκάνια, που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως ορμητήριο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα νησιά της χώρας μας.
Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για την χώρα μας ένα ακόμα ζήτημα προκύπτει αναφορικά με την ποιότητα των πλοίων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τόσο η παλαιότητα, αλλά και η ταχύτητα διαδραματίζουν σοβαρούς παράγοντες για την αξιοπιστία και το επίπεδο των παροχών της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα για την κάλυψη επιπλέον ακτοπλοϊκών γραμμών για τα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

- Υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθούν τα δρομολόγια των τριών προγραμματισμένων ακτοπλοϊκών γραμμών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών;

- Γιατί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για σύγχρονες και αξιόπιστες ακτοπλοϊκές γραμμές, ασφαλή και καινούργια πλοία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για μία ακόμα χρονιά στερείται της απαιτούμενης στήριξης για την ανάπτυξή του;

Απάντηση Υπουργείου